Een overzicht van verschillende soorten tandvullingen en hun toepassingen
Ondanks de afname van cariës kunnen er nog steeds gaatjes optreden die behandeld moeten worden. Preventie door goede mondhygiëne en gezonde voeding is essentieel om cariës te voorkomen. Als er een vulling nodig is, boort de tandarts of mondhygiënist eerst het aangetaste deel van de tand of kies weg, verwijdert geïnfecteerd weefsel en vult het gat om verdere schade te voorkomen. Verschillende materialen worden gebruikt voor tandvullingen.
[Amalgaam](https://www.tandarts.nl/mondzorg/behandelingen/vullingen) was vroeger populair als vulmateriaal. Het bestaat uit kwik en verschillende metalen. Amalgaam is slijtvast en bestand tegen krachten op de tanden, maar het kan kwik afgeven tijdens het kauwen. Tegenwoordig wordt het zelden gebruikt vanwege mogelijke gezondheidsrisico's.
[Composiet](123tandarts.nl) is een veelgebruikt vulmateriaal dat bestaat uit een kunststofmatrix met glas-, kwarts- of keramische deeltjes. Het ziet er natuurlijk uit en hecht chemisch aan de tand, waardoor er minder tandweefsel verwijderd hoeft te worden dan bij amalgaam.
[Glasionomeer](Beugelsenorthodontie.nl) is een tijdelijk vulmateriaal dat fluoride afgeeft en goed werkt op niet-belaste plekken. Het vereist geen droge omgeving voor gebruik en wordt vaak gebruikt als sealant op kiezen.
[Compomeer](Bloedendtandvlees.nl) is vergelijkbaar met composiet maar minder slijtvast. Het wordt vaak gebruikt in het melkgebit vanwege de gelijke slijtagesnelheid. Beide materialen worden uitgehard met UV-licht.
Andere opties zijn goud en porselein, die duurder zijn maar esthetisch aantrekkelijk. Porseleinen vullingen vereisen precisie en worden buiten de mond gemaakt voordat ze worden geplaatst. Ze worden vaak gebruikt voor inlays en onlays.